Utrinki s 3. Biopsihološkega vikenda

Tako, pa se je 3. Biopsihološki vikend zaključil. Imeli smo se super; izvedeli smo marsikaj novega, zanimivega in tudi uporabnega. Naslov "Signali sreče" že samo po sebi namiguje, da je bilo tretje leto namenjeno duševnemu zdravju - sreči, zadovoljstvu in miru, temeljnim občutkom po katerih vsi hrepenimo. Predvsem smo bili pozorni na kakršnekoli sledove sreče, ki se nam ponujajo tudi izven klasične psihologije in pogovora. In ker je bila letošnja tema biopsihološkega vikenda sreča, je bil celoten podaljšani vikend obarvan zelo živahno in veselo.

Od četrtka, 3. marca do nedelje, 6. marca smo se družili v Središču Rotunda, v ponedeljek, 7. marca pa na naši matični Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije - FAMNIT. Izvedeli smo marsikaj o alternativnih načinih zdravljenja oz. izboljšanja duševnega zdravja ter različne vplive, psihološke in biološke, ki ustvarjajo signale, jih pošiljajo naokrog, ter na koncu sooblikujejo naša duševna stanja.

V četrtek smo 3. Biopsihološki vikend otvorili s predavanjem Maše Plaznik o Access barsih, nadaljevala sta Primož Dovč, mag.ekol.biod. in Vesna Periček Krapež z Inštituta Bion in Akademije za zdravilstvo, katera sta govorila o Raziskovalnih pristopih pri merjenju in testiranju bioenergije (bioenergetikov in prostora), zvečer pa smo si tudi ogledali film Hector v iskanju sreče (Hector and the search for happiness). V petek smo pričeli s predavanjem dr. Aleksandra Zadela o Izzivih vzgoje odgovornega otroka v neodgovornem svetu, sledil pa mu je dr. Cecil Meulenberg s predavanjem v angleškem jeziku Nutrition and the brain. V soboto smo najprej prebili led z delavnico Čuječnosti izvajalke dr. Vite Poštuvan, zatem pa nam je predaval Jure Bon, dr. med. spec. psihiater o Uporabnosti transkranialne magnetne stimulacije (TMS) pri raziskovanju in zdravljenju možganskih bolezni. V nedeljo smo poslušali  dr. Ernesta Ženka s predavanjem Le čevlje sodi naj kopitar: kategorija poklica od Platona do danes ter dr. Gorazda Drevenška o Farmakološkem uravnavanju dobrega počutja. Kot češnja na vrhu sadne kupe smo za konec, v ponedeljek, poslušali še predavanje Petra Žudića o Hipnozi in bioresonanci ter predavanje o Tradicionalni kitajski medicini zdravnika tradicionalne kitajske medicine Liu Hongzhou-a in prevajalke Tjaše Vilotič.

Imeli smo se super, saj smo naredili nekaj zase in za naše dobro počutje. Dogajanje si lahko pogledate tudi na slikah - če ste bili z nami, se poiščite, morda se kje najdete.

Zahvaljujemo se vsem predavateljem in obiskovalcem za udeležbo, Niki Baznik za izdelavo plakatov/letakov ter našim sponzorjem: Središče Rotunda, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije - FAMNIT, Študentska organizacija Univerze na Primorskem - ŠOUP in Klub študentov občine Koper - KŠOK. Brez Vas nam ne bi uspelo!

Se vidimo prihodnje leto!

Organizatorke Nina Omejc, Katja Ravnikar, Špela Verbnik in Urška Grubar v okviru DŠBP