Teden možganov 2016 v Izoli: Spektri nor(maln)osti

Že trinajsto leto zapored slovensko društvo za nevroznanost SiNAPSA organizira Teden možganov, letos z naslovom Spektri nor(maln)osti.

Tudi letos bodo predavanja v sklopu Tedna možganov potekala na obali – vendar pa se Teden možganov letos seli iz Kopra v nov Univerzitetni Kampus Livade 1.0 (Livade 3, Izola).

Govorilo se bo o tem, kaj je nor(maln)o? Kdo je bolj »nor« oziroma »pri pameti«? Sprehodili se bomo mimo pojma normalnosti: kako razumemo normalnost in norost? Spraševali se bomo, zakaj tako radi težimo k »normalnosti« in ignoriramo dejstvo, da družba napreduje in se spreminja prav zaradi posameznikov, ki ne ustrezajo določenim normam. Kje je ločnica med zdravjem in boleznijo? Človek, ki se rodi brez polovice možganov, je v svojem zgodnjem obdobju deležen velike pozornosti zdravnikov, a njegovi možgani so tako prilagodljivi, da lahko preostali deli prevzamejo funkcije manjkajočih delov. V kakšnem smislu so taki možgani normalni?

O vsem tem in še več bomo spregovorili na dogodku. Zato ne zamudite!

Dogodek v Izoli bo potekal v dveh dneh in sicer v torek 15. marca:

17:00 Gregor Geršak: Detektor laži – merilnik normalnosti?

17:45 Bojan Rojc: Normalne odvisnosti

18:30 Patricija Lovišček: Spekter avtizma

19:15 Nika Pušenjak: Neurofeedback – metoda, ki uspešno pomaga otrokom z ADHD (motnjo pozornosti in hiperaktivnosti)

in četrtek 17. marca:

17:00 Nina Mohorko:Normalna telesna masa z možganske perspektive

17:45 Deana Lozar Šömen, specialna pedagoginja: Spekter normalnosti v osnovnih šolah: učne težave

18:30 Uroš Marušič: Sposobnost opravljanja več nalog hkrati: Kaj je normalno za ženske in kaj za moške?

19:15 Vojko Kavčič:Od normalnega do patološkega staranja

Vljudno vabljeni na brezplačen dogodek, kjer se bomo tudi letos z zanimivimi predavatelji in interaktivnimi predavanji sprehodili skozi različne tematike našega zapletenega organa.

Dogodke v Izoli organiziramo Inštitut za kineziološke raziskave, Znanstveno raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Društvo študentov biopsihologije in Društvo kineziologov Slovenije.

Program Tedna možganov v Izoli si lahko prenesete tukaj.

Več o dogodku pa na teh povezavah: FB dogodek: Teden možganov 2016 v Izoli in FB dogodek: Teden možganov 2016