“Na Tednu možganov smo podelili nekaj brezplačnih nevronov.”

Nekaj utrinkov s Tedna možganov 2016 v Izoli, ki smo ga pomagali organizirati tudi mi, študenti biopsihologije:

V torek, 15. marca 2016 nas je bodoča biopsihologinja Nina Omejc ogrela z zanimivim uvodom in zabavnim nagradnim kvizom. Nadaljeval je dr. Gregor Geršak z detektorjem laži in psihofiziološkimi meritvami. Dr. Bojan Rojc nam je predstavil mehanizem delovanja naravnih in drugih odvisnosti sodobnega človeka. Defektologinja Patricija Lovišček je opisala težave in prednosti spektra avtizma v kontekstu normalnosti. Prijeten večer pa je zaključila dr. Nika Pušenjak z neurofeedback - metodo.

V četrtek 17. marca 2016 pa nam je Dr. Nina Mohorko razložila, kaj je normalna telesna masa z možganske perspektive. Specialna pedagoginja Deana Lozar Šomen je povzela spekter normalnosti v osnovnih šolah glede na učne težave, s katerimi se danes srečujemo. Dr. Uroš Marušič je primerjal žensko in moško sposobnost opravljanja več nalog hkrati. Naš slovenski gost iz Amerike, Dr. Vojko Kavčič, pa nas je popeljal od normalnega do patološkega staranja ter podal nekaj nasvetov, kako se najučinkoviteje izogniti slednjemu.

Na kratko smo predstavili tudi Društvo kineziologov Slovenijie in Društvo študentov biopsihologije, ki sta sodelovali pri organizaciji dogodka. Občini Izola in Univerzi na Primorskem se zahvaljujemo za lepa darila predavateljem. Hvala vsem udeležencem, tako predavateljem, kot poslušalcem. Bilo je poučno in zabavno. Podelili smo nekaj »brezplačnih nevronov«, kot je novo znanje poimenoval dr. Marušič, v prihodnje pa se bomo držali nasveta dr. Kavčiča, glede naših možganov: »Use it, or lose it!«

Nasvidenje do naslednjega leta, ko bo Teden možganov tudi na obali še malenkost pestrejši.