Homeoreza – filmski večer Awakenings z dr. Bojanom Rojcem

Linija mesečnih družabnih in pogovornih dogodkov DŠBP

.

Še eno koledarsko leto se je končalo, akademsko leto pa se nadaljuje.

Lepo vabljeni na še en filmski večer v sklopu Homeoreze, linije mesečnih družabnih in pogovornih dogodkov Društva študentov Biopsihologije, tokrat s psiho-socio-biološko tematiko. Ogledali si bomo film Awakenings, katerega nam bo v kontekst umestil nevrolog dr. Bojan Rojc.naslovnica-awakenings

Vidimo se 19. januarja, to je četrtek, ko bo na Titovem trgu odzvonilo sedmo uro zvečer. Kot vedno se bomo zbrali v čitalnici Galeb na Kettejevi 1.

Film Awakenings prikazuje utrip psihiatričnih bolnišnic v šestdesetih letih in odkritje prvega zdravila za Parkinsonovo bolezen, ki je danes precej poznana bolezen živčevja. Povzroča jo propad nevronov v bazalnih ganglijih, to pa je struktura, ki je odgovorna predvsem za avtomatične, ritualne odgovore, ki pa predstavljajo večino našega delovanja. Film prikazuje paciente popolnoma odrezane od zunanjega sveta in skoraj neverjetno spremembo, ko prejmejo takrat novo zdravilo L-dopa. Film je narejen po resničnih dogodkih, ki jih v istoimenski knjigi opisuje Oliver Sacks, britanski nevrolog, ki je leta 1959 prvi preizkusil delovanje zdravila.

Več o filmu si lahko ogledate na: http://www.imdb.com/title/tt0099077/

Uživajte v novem letu,