25. november: Dan boja proti nasilju nad ženskami

Leta 1999 je bil 25. november s strani Generalne skupščine Združenih narodov razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Datum je izbran v spomin na tri ubite sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki, in jih je dal diktator Rafael Trujillo ubiti na izjemno krut način.

Ženske po vsem svetu so že od nekdaj žrtve posilstev, nasilja v družini in drugih oblik nasilja, pri čemer je najpogostejše psihično nasilje, ki naj bi ga po 15. letu doživela kar vsaka druga ženska. Pri tem pa je ogromen problem predvsem to, da se o nasilju ne govori, niti nimamo natančnih podatkov, saj večina informacij in ‘modric’ (tudi psihičnih) ostane za štirimi zidovi doma.

Osnovni namen tega dne je torej ozaveščanje o oblikah nasilja, pogostosti le tega, informacijah, kako nasilje prepoznati, ter predvsem o virih pomoči.

Najpomembnejše pri tem dnevu pa je dejstvo, da večina nasilja ostane neprijavljenega, zato moramo, če slutimo, da se nasilje dogaja, o tem obvestiti pristojne službe, saj se ljudje, ki so v takšnih situacijah, ko so žrtve nasilja in manipulacij, pogosto sami težko izvijejo iz njih ali sploh ne priznajo, da se takšne stvari dogajajo tudi njim.

Nekaj koristnih povezav in kontaktov:

Ženske: Vsaka druga žrtev psihičnega, vsaka četrta žrtev fizičnega nasilja. (2013, November 25). Pridobljeno iz: https://www.rtvslo.si/slovenija/zenske-vsaka-druga-zrtev-psihicnega-vsaka-cetrta-zrtev-fizicnega-nasilja/323418.

coupon code

hepsiburada kupon