Maraton Pozitivne psihologije

Letošnjo jesen poteka že kar 5. maraton Pozitivne psihologije katerega organizatorki sta mag. Nastja Mulej ter dr. Blanka Tacer. To so cikli predavanj, v katerih nam vsako leto predavatelji predstavijo najrazličnejše teme. Potekajo v večjih krajih po Sloveniji. 5.maratona si zaradi trenutnih razmer ne moremo ogledati v živo, vendar so za nas pripravili sklop predavanj kar preko spleta.

O pozitivni psihologiji

Na hitro še o tem kaj pozitivna psihologija sploh je… Definicij obstaja seveda več in za njen opis mnogo besed, a splošno priznana definicija je, da je to področje psihologije, ki preučuje kaj naredi življenje vrednega živeti (Peterson,2008). Dolgo časa se je psihologija ukvarjala le s stvarmi, ki gredo pri človeku narobe (nevroz, psihoz itd.), v zadnjem času pa je velik poudarek tudi na pojmih, kot so dobro počutje, zadovoljstvo, upanje, optimizem, zanos in sreča, s katerimi se ukvarja pozitivna psihologija.
V enem pogledu je pozitivna psihologija stara že tisoče let, če se na primer usmerimo na starejše filozofe in verne mislece, ki so debatirali o karakternih vrlinah, veselju in dobri družbi. Poleg tega so socialni psihologi desetletja preučevali alturizem, razni svetovalci osebnostne moči, sociologi srečo.
Termin pozitivna psihologija je prvič uporabil psiholog Abraham Maslow leta 1954, za uradno rojstvo tega področja pa velja leto 1998, ko je psiholog Martin Seligman (danes je eden izmed najbolj poznanih psihologov na tem področju) to temo izbral za osrednjo tematiko svojega predsedovanja Ameriški psihološki zvezi (APA). V raziskovanju te veje psihologije se mu je pridružili tudi Mihaly Csikszentmihalyi, ki poleg M. Seligmana velja za drugega utemeljitelja pozitivne psihologije. Največ se je ukvarjal z zanosom. Omeniti je potrebno tudi Carol Dweck, ki je poznana po svoji teoriji miselnosti ter Angelo Duckworth, ki raziskuje predanost. Omenimo lahko še mnoge druge kot so: Ed Diener, Barbara Fredrickson, Sonja Lyubomirsky.

Če vas ta tema zanima, si lahko preberete knjigo Martina Seligmana: Naučimo se optimizma(1991), ima pa jih še kar nekaj …
Ali pa morda knjigo Angele Duckworth: Predanost: moč strasti in vztrajnosti v življenju in pri delu.

Veliko gradiva o tej temi je tudi na spletni strani: https:www.abced.si/

Spletna predavanja

Na spletni strani https://maratonpozitivnepsihologije.si/maraton-ljubljana-2/, si je možno ogledati tudi bolj podrobno vsebino o predavateljih ter predavanju. 5. maraton je zaradi pomoči sponzorjev in podpornikov brezplačen 😊.

3. 10. dr. Kristijan Musek Lešnik s predavanjem Diktatura sreče.
10. 10. dr. Zvezdan Pirtošek s predavanjem Razvoj možganov v socialni organ – zakaj, kdaj, kako?
17. 10 Mateja Štirn s predavanjem  Psihološka prva pomoč: pomembna podpora po izkušnjah kriznih dogodkov.
24. 10. dr. Anica Mikuš Kos s predavanjem Ali so vsega krivi starši?
31. 10. Anka Patru s predavanjem Pogosti vzorci konflikta v partnerskem odnosu.
7. 11. dr. Miha Kos s predavanjem Radovednost = nagrajevanje napak (Igranje in znanje).
14. 11. Brigita Langerholc s predavanjem Intuicija in doseganje ciljev s pomočjo uma.
21. 11 Feri Lainšček s predavanjem O pesniški resnici.

Predavanja so objavljena tudi na youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UC9EiqqNIFJ28BnwYCO87JrQ

 

Avtorica: KMP

Related Posts